Geld verdienen met strategieën

Geld verdienen met aandelen lijkt zo eenvoudig: je koopt een aandeel en wacht totdat het aandeel gaat stijgen. Was het maar zo eenvoudig, want dan zou iedereen multimiljardair zijn. Je kunt het als belegger echter zo moeilijk maken als je zelf wilt. Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn, al moet je natuurlijk wel de juiste kennis hebben en winstgevende strategieën goed toepassen.

Superbelegger Warren Buffett
Volgens superbelegger Warren Buffett moeten we het niet moeilijker maken dan nodig: “There seems to be some perverse human characteristic that likes to make easy things difficult.” Ik deel zijn mening en hanteer strategieën die het liefst zo eenvoudig mogelijk zijn en die zichzelf hebben bewezen.

Financieel IQ
De beginstappen van het beleggen zijn ook heel simpel. Begin op papier, zodat verkeerde keuzes geen grote gevolgen hebben. Leer over beleggen en blijf leren. Een onderbelicht onderdeel is het financiële IQ. Hier wordt op scholen weinig aandacht aan besteed en de meeste mensen vinden financiën bovendien dodelijk saai.

Samengestelde interest
Een goed voorbeeld is de kracht van samengestelde interest. Einstein noemde dit niet voor niets het achtste wereldwonder. Bij 10% rendement (en dit is zeer goed haalbaar) verdubbelt uw vermogen iedere 7 jaar. Leuk denkt u misschien, maar een rekenvoorbeeld laat de kracht zien van ‘compounding interest’.

Stel u begint met 100.000 euro, dan is na 7 jaar uw vermogen 200.000 euro. Na 14 jaar is het al 400.000 euro en na 21 jaar 800.000 euro. Na 28 jaar is het vermogen 1,6 miljoen en na 35 jaar 3,2 miljoen. Na 42 jaar kunt u beschikken over 6,4 miljoen en na 49 jaar is het aangegroeid tot 12,8 miljoen. Alleen al de opbrengsten zijn dan meer dan een miljoen euro per jaar.

Bij 20% rendement verdubbelt uw vermogen binnen 4 jaar
Stel u begint weer met 100.000 euro, dan is na 4 jaar uw vermogen 200.000 euro. Na 8 jaar is het al 400.000 euro en na 12 jaar 800.000 euro. Na 16 jaar is het vermogen 1,6 miljoen en na 20 jaar 3,2 miljoen. Na 24 jaar kunt u beschikken over 6,4 miljoen en na 28 jaar is het aangegroeid tot 12,8 miljoen. Dat noem ik nog eens een wereldwonder.

90% van de particuliere beleggers verliest structureel geld
Mensen besteden meer tijd aan het uitzoeken van een vakantie, dan aan het uitzoeken van een hypotheek of ander financieel product. Is het dan vreemd dat 90% van de particuliere beleggers structureel geld verliest? Dat feit komt overigens uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht onder 60.000 cliënten van Alex.

Kies een strategie die bij je past
Als je de basis van het beleggen onder de knie hebt, kies dan een strategie die bij je past en die zich zelf bewezen heeft, zeker in de afgelopen beursjaren. In de afgelopen 12 jaar is de AEX-index gehalveerd. Als met een strategie in deze periode winst kon worden gemaakt, dan biedt dit hoop voor de toekomst.

Emoties van een belegger
Leer vervolgens alles van deze strategie wat er te leren valt, want hoe beter je deze strategie begrijpt (en weet wanneer deze strategie minder goed presteert), hoe groter de kans dat je deze strategie blijft volgen. Want hier gaat het vaak mis! De grootste vijand van een belegger is namelijk de belegger zelf. Meer specifiek: de emoties van een belegger.

Bewezen systeem
Om emoties bij het beleggen zo veel mogelijk uit te sluiten en er voldoende zeker van te zijn dat je winstgevend belegt, is een bewezen systeem noodzaak. De beslissingen zullen dan consequent zijn en geven houvast om op terug te vallen. De heilige graal bestaat echter niet. Aandelenkoersen worden bepaald door de houding van beleggers. Deze houding is veelal consistent, maar ook regelmatig volstrekt irrationeel.

Toekomst voorspellen
Iedere groep beleggers (particulier, pensioenfonds, lange termijn of kort, technisch, kwantitatief of fundamenteel) reageert redelijk voorspelbaar, maar omdat de samenstelling van de totale groep verandert, blijft de markt onvoorspelbaar. Bovendien is de toekomst voorspellen erg lastig, zoals we ook de afgelopen jaren hebben gezien.

Spreiden over strategieën
Gelukkig hoeven we de toekomst niet te kunnen voorspellen om geld te verdienen op de beurs, daar hebben we immers een systeem of strategie voor. Ik concentreer mij op systemen die zichzelf hebben bewezen. Dat deze niet perfect zijn, is zeker. Het belangrijkste is dat deze systemen geld opleveren, ook al is dat niet onder alle marktomstandigheden zo. Het spreiden over strategieën verdient daarom de voorkeur.

Reproduceerbaar
Het liefst gebruik ik strategieën die onderling een lage correlatie hebben. Niets is perfect, maar dat hoeft gelukkig ook niet om succesvol te beleggen. Als emoties er voor zorgen dat je anders handelt dan het handelssysteem aangeeft, dan weet je nooit of het handelssysteem werkt. Je kunt dan nooit beoordelen of het systeem goed is of niet. De transacties moeten dus altijd reproduceerbaar zijn.

Handelssystemen
Als het plan goed is en je het plan blijft volgen, dan zul je uiteindelijk meer winst maken dan verlies. Er zijn handelssystemen waarbij in meer dan 50% van de gevallen verlies wordt gemaakt, maar waaraan ‘overall’ toch geld wordt verdiend. Dit vanwege het feit dat de winsten per saldo groter zijn dan de verliezen.

Risico en kansen
Aan de andere kant zijn er ook systemen, bijvoorbeeld met opties, die in meer dan 80% van de gevallen verdienen, maar niet altijd onder de streep geld opleveren. Belangrijk is om van tevoren in te schatten wat het risico is en wat de kansen zijn. ‘Risk is what you control, return is what you get’.

Bewezen systemen
Voorbeelden van bewezen systemen zijn dividendstrategieën. Hierbij selecteert men aandelen met het hoogste dividendrendementspercentage. De waardestrategie daarentegen rekent met de nettowinst van het afgelopen boekjaar, waarbij aandelen met de laagste k/w’s worden gekocht. Groeiaandelen worden dan weer geselecteerd op basis van bijvoorbeeld de gerealiseerde omzetstijging over drie boekjaren.

Schrijven van opties
Een andere strategie is het schrijven van opties. Dat kan zowel op gekochte aandelen als bijvoorbeeld op de AEX-index. Deze strategieën doen het juist in een zijwaartse markt erg goed en zijn daarom goed te combineren met een aandelenstrategie zoals hierboven werd beschreven.

Academische studies
Een andere strategie is bijvoorbeeld de aandelen kopen die in de voorafgaande periode het sterkst zijn gestegen. Diverse academische studies hebben aangetoond dat aandelen die goed hebben gepresteerd in het recente verleden, dit een bepaalde tijd blijven doen. De London Business School deed onderzoek onder de grootste 100 aandelen op de Britse markt sinds 1900.

Het momentum effect zet Newton in zijn hemd
Een investering van £1 in 1900 zou zijn uitgegroeid tot £ 2,3 miljoen aan het einde van 2009 wanneer gekozen werd voor de 20 winaars van de voorgaande 12 maanden. Elke maand werd de portefeuille aangepast. £1 in 1900 belegd in de verliezers zou aangegroeid zijn tot slechts £ 49. Dit onderzoek werd al eerder gedaan op de Amerikaanse markt met vergelijkbare resultaten.

Er bestaan een groot aantal winstgevende strategieën onderverdeeld in: dividendstrategieën, waardestrategieën, groeistrategieën en momentenstrategieën. Kies 1 of meerdere strategieen uit die bij u passen,  leer hier alles over wat er te leren valt en voer deze uit met een ijzeren discipline.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl